Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2017 02:38 - Имало едно време една красива принцеса, или кратка история на грима
Автор: amarila Категория: Други   
Прочетен: 590 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.03.2019 20:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Принцесите винаги са красиви, толкова красиви, че в кралството няма друга жена, която да им съперничи. Те са обект на възхищение за много малки госпожици, които впоследствие започват да се възхищават на актрисите, изиграли ролите им или си създават някакъв въображаем образ от редовете, които са им прочели. Чаровните и прекрасни същества от далечните кралства наистина са съществували. И, да, действително сред тях е имало толкова красиви жени, че до ден днешен се носят стотици легенди за тях. Малката подробност е, че всяка принцеса е разполагала със също толкова прекрасни дрехи, и, както свидетелстват източниците - още тогава тя е използвала грим. Не можем да сме сигурни дали този грим не е бил дори по-атрактивен от съвременния. Знаем обаче едно- козметичните средства са стари колкото света. И това не е преувеличение.

Пещерните хора вероятно също са имали йерархия, както и принцеси. Възможно е най-рошавата и най-дебелата сред тях да е била смятана за най-красива. Няма как да разберем. Но знаем със сигурност, че те са рисували лицата и телата си - както мъжете, така и жените. Всъщност, оттогава датирали и първите татуси.

Първите свидетелства за грим, направен от счукани полускъпоценни камъни, са от гр. Ур, близо до Вавилон. Малко по-късно ( 3000 г. пр. Хр. ) имаме свидетелства, че индийките също използват разкрасяващи средства, насърчени от "Кама Сутра", където се е поощрявало оцветяването на тялото, косите, ноктите и зъбите.

В Древен Египет, както всички знаем, се е носил тежък грим. И мъжете, и жените са слагали кремове и пудри, моливи за вежди,  сенки за очи, плътна очна линия и са оцветявали устните си във всякакви цветове. Тогавашните козметични фирми може и да са имали по богата гама цветове от сегашните. Гримът е бил защита срещу горещия климат и различните насекоми, които причинявали инфекции и възпаления. Интересното е, че съставките на грима, който е имал предпазни функции, са били буквално убийствени- метални окиси, крокодилски изпражнения и яйца от мравки. Устните на царица Нефертити например ухаели на ръжда, заради оцветителя, който съдържал метални окиси.

Египтяните са популярни и с помадите, ароматните масла и парфюмите си, за които сме чували покрай легендите  Клеопатра. Всъщност, те са били много важен детайл от религиозните обреди и още преди царуването й, има открити огромни по обем  папируси с козметични съвети. Самата тя също е автор на "книга" с козметични съвети и рецепти.

Здрав дух в здраво тяло


Древните гърци се учат на доста неща от египтяните и жените страшно много държали на хубавите парфюми и грим. Елинките били луди по ружа и червилото, а великият Хипократ издал сборник, посветен на козметиката. Римската империя, съответно не останала чужда на козметичната страст, а благородничките харесвали бледи лица и използвали убийствено червило, направено от цинобър, миниум, олово и крокодилска тор.

Не можем да пренебрегнем Близкия Изток, където женската красота и козметичните процедури винаги са се радвали на огромна почит. Абу ал Ясим, който се слави като бащата на модерната хирургия, бил известен лекар, химик и учен, е изобретил и първата компактна козметика. Първото червило в гилза е негова идея и е станало факт някъде през далечната 1000г., откогато датира и огромната енциклопедия със записките му. Парфюмът в съвременния му вариант, също е дело на арабски алхимици.

Лов на вещици

През Средновековието принцесите наистина били крехки, ефирни, бледи - точно така, както са описвани  в приказките. Бледото лице било знак за аристократизъм и се постигало дори и с цената на редовно кръвопускане. Църквата също изиграла огромна роля за отричането на грима - жени, използващи ярки помади, били разследвани за вещерство. Така, гримът станал привилегия на простолюдието, леките жени и  "вещиците " - все прослойки, към които не бихме желали да принадлежим. Благородните дами векове наред продължавали да са прозрачни и фини, с нежни фигури, и често наистина припадали - дали от вълнение, от пускането на кръв или от корсетите, е спорно.

Ренесасът и пищната хубост


Природата винаги си казва тежката дума. Вероятно затова през епохата на Ренесанса  дошли на мода плътните и закръглени тела, харесвали се пищни, гъсти и дълги коси, а гримът се върнал в пълния си блясък. На мода били закръглените дами със значителен апетит, излъчващи доволство от живота. Ако косите им били златисточервени, а кожата-бяла, те се превръщали в еталон за красота. От този период датира и известна рецепта за снежнобял тен: вода, кръв на гълъб, цвят на лилия, камфор, пресни яйца и мед ( което ми напомня, че една от най-готините маски  за лице и тяло е с мед, и скоро ще я напиша тук, защото наистина действа). Според изследовали, авторката е Екатерина Сфорца, а този документ е безценно козметично наследство.

Епохата на Ренесанса е популярна и с опасните съставки на пудрите и помадите с избелващ ефект. Арсен, олово и живак били обичайни козметични суровини. Те бавно отравяли дамите, които ги ползвали, причинявайки различни неразположения.
Ренесансът създава и козметичните стаи, или както ги наричат французите - будоари. Благородните дами понякога прекарвали там по цели дни. Възникнал истински култ към парфюмите, благовонията и лосионите за тяло.

Франция- руж, червило и перука

Франция взаимствала много неща от различни страни, но се превръща в стожер на модата и елегантността. Единственото й слабо място била..хигиената. Французите не се къпели, а използали парфюми, за да прикрият неприятната миризма. Перуките също били прикритие за немитите коси. Интересен факт, без да е сигурно, че е на 100% верен, е че високите яки и ръкавиците по това време се носели, за да се прикрият белезите от варицела и сифилис.

Декоративната козметика обаче преживява истински разцвет. Французойките обичали грима и пудрели обилно лицата си, понеже бялата кожа била на мода. Използвали се руж и червило в промишлени количества, за да се постигне контраст 
с белотата на лицето. Изукствените бенки също били много актуални, като дори разположението им имало определено значение. Будоарите станали все по-популярни, понеже дамите се гримирали с часове. Дамите ли казах? Всъщност, мъжете изпозвали почти същото количество грим.

Англия


В епохата на кралица Елизабет дамите отхвърлили вредните съставки на дотогавашната козметика. По- късно, кралица Виктория категорично отхвърля гримът, като той станал средство само за леките жени и актрисите. Постепенно жените започнали да използват по малко грим, но в него вече се слагали само естествени съставки като брашно, мед, яйца, розова вода, сок от лимон и цвекло.  Тази традиция се запазва чак до началото на 20-те г.

Азия

Оловото не било непознато и там, където избелването на лицето е издигнато в култ, особено сред аристократките и гейшите.

Двадесети век- епохата с много епохи

Понеже темата за 20-ти век и грима е много дълга, за нея ще напиша нещо отделно. Не мога да не спомена обаче, че първата спирала за мигли е резултат от една любовна история и един много добър брат. Мейбъл била толкова руса, че миглите и веждите й нямали никакъв цвят ( тоест, били руси, което винаги съм мислила, че е красиво) и това била причина приятелят й да се "зазяпва" по други. Тя толкова страдала, че започнала да оцветява миглите си със сажди и въглища. Тогава на помощ дошла Maybelline- спиралата, която брат й, Т. Уилямс, създал заради нея и кръстил на нейно име. Първоначално, тя била на прах и се поставяла с влажна четчица. Е, Мейбъл се омъжила щастливо, а брат й се прочул в Холивуд с фирмата си, кръстена на едноименната спирала. И до наши дни, тя е известна като една от най-добрите козметчини марки.









Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: amarila
Категория: Други
Прочетен: 37527
Постинги: 34
Коментари: 8
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031