Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2017 02:10 - Как да извлечем максимална полза за кожата си от храната, или няколко съвета за здрава и сияйна кожа
Автор: amarila Категория: Рецепти   
Прочетен: 660 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.12.2019 04:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Красотата е здраве, а здравето винаги предполага и красота..И това не е клише! Или, всъщност, по-точно е да кажем, че няма нищо по- вярно от старите клишета..Светлата и нежна, сияеща кожа, здравата и гъста коса, и белите зъби, които са основните белези за красота, сигнализират, че в организма на въпросната дама всичко е наред, и че тя има достатъчно жизнени сили, за да износи и роди здраво дете. Тънката талия и закръгленото дупе, пък, са знак за плодовитост. Да, подсъзнателният инстинкт за възпроизводство е този, който кара мъжката половина да отсява някои дами като особено красиви, а други- като не чак толкова обаятелни. И това е вкоренено в съзнанието на човек може би от хиляди години. При нас, жените, нещата стоят по същия начин, но това е друга тема.
Днес ще се спра на един от най-важните елементи от красотата- кожата. Нежната и сияеща кожа е резултат на ген, околна среда, козметика, но, преди всичко- на здраве.Тенът на лицето е като географска карта- ако можете да четете правилно, ще ви каже всичко. А здравето зависи от доста фактори, но в известна степен се влияе и от начина на хранене.
Всяка от нас е почитател на дадена козметика и трудно би я променила, защото познава кожата си най-добре. Козметиката е незаменима, когато има проблем като раздразнена кожа, акне, видими бръчки, кожно заболяване и т.н. Тогава, ако трябва да съм честна, само правилно хранене няма да помогне, защото проблемът вече е налице. Но тези теми мисля да засегна в следващи постове. Днес, ще споделя няколко изпитани начина за постигане на сияеща и здрава кожа, с изцяло натурални средства ( за нормална и комбинирана кожа ).
Преди всичко, трябва да знаем, че кожата, както и мозъкът ни, има нужда от витамини, минерали и още някои хранителни вещества. Много от тях се съдържат в различните видове козметика, маски и ампули за лице.В интернет пък има невероятно много информация за домашно приготвени маски, ексфолианти и кремове за лице. Харесвам ги и съм им почитател. Първият ми съвет, обаче, е следният:

Ако смятате да поставяте нещо върху кожата си, първо се убедете, че то е годно и полезно за ядене. После го изяжте..


Витамините могат да се приемат под формата на таблетки, козметика, ампули, но чистата си храна си остава най-сигурен източник..За съжаление, в наши дни храната все по-рядко е чиста, дори и плодовете и зеленчуците. Със сигурност, обаче, те са по-полезни от консервираната храна, която купуваме ежедневно. Не ме разбирайте погрешно! Аз не се храня здравословно..Но, когато забележим, че кожата страда, тогава е добре да включите следните витамини в храната си:

1. Витамин А ( кайсии, броколи, манго, моркови и т.н. )- регулира отделянето на себум, засилва кръвообращението,, предпазва от вредното действие на UV лъчите върху кожата;

2.  Витамин Б - комплексът от витамини Б оказва безценно влияние върху цялото ни тяло. Ето защо,те са на почетно място сред веществата, необходими на кожата ни

* Витамин B2 ( яйца, кисело мляко,гъби, броколи, миди, соя) -спомага за поддържането на влагата в кожата, както и клетъчното дишане

* Витамин B3 ( домати, яйца, риба тон, картофи, говеждо месо, пилешки гърди )- регулира производството на себум, в особено голяма степен- доказано е, че само Б3 може да предотврати до 52 % от случаите, в които се появява акне; подобрява степента на хидратация, на кожата; помага при някои симптоми на розацея и, дори има твърдения, че може да е добра превенция, срещу някои видове рак на кожата. Що се отнася до последното, лично на мен ми звучи малко несериозно. Затова, подхождайте сериозно спрямо кожата си и я предпазвайте от вредните UV лъчи.

* Витамин B5 ( гъби, риба, грах, сирене, яйца, свинко месо )-противовъзпалителните свойства на този витамин, помагат при различни видове кожни раздразнения; той предотвратява запушването на порите, спомага за овлажняването на кожата в дълбочина и за цялостното й обновление; с две думи- направо я кара да засияе..

Витамин B6 ( броколи, банани, диня, спанак, пилешко, бял ориз)- регулира работата на хормоните, които биха могли да причинят някои кожни дефекти; необходим е при борбата със суха кожа, екземи и акне; ( специално за акнето ще имам друг пост- при наличие на акне е необходима специална грижа; приемът на B6 е полезен, но в никакъв случай достатъчен! )

*
Витамин B7 ( сьомга, бадеми, орехи, соя, грах, карфиол )- възстановява сухата кожа, подобрявайки овлажняването, помага при лечението на екзема и себорея, засилва произвоството на мастни киселини, които за отговорни за поддържането на влагата в кожата

Витамин С ( цитрусови плодове- портокали, лимони, киви, грейпфрут, гуава; ягоди, червени чушки)- намалява рисковете от изсушаване на кожата, бори се срещу поражения, причинени от UV лъчи- включително облъчване- и намалява производството на меланин;

* Витамин D ( кисело мляко, сирене, жълтък, сьомга, масло от черен дроб на треска, излагане на слънце )- контролира и поддържа естествените защитни функции на кожата, подмладява зрялата кожа и помага за активно обновяване на клетките;

Витамин Е ( скариди, авокадо, слънчогледови семки, бадеми, жито, тофу )- спомага за изсветляване на кожата и заличаване на тъмни петна, помага за изглаждане на бръчки и фините линии ( специално за бръчките ще имам отделен пост; но, не забравяйте, че витаминът е само един от факторите  при този проблем и, наистина, ефектът му е по-голям, ако се приема чрез храната, а не под формата на козметика или таблетки! ), действа чудесно при по-загрубяла кожа, и поддържа кожата здрава

* Витамин F( орехи, майонеза, сьомга, авокадо, зехтин, масло от гроздови семки )- има добър ефект при борбата с акнето, поддържа кожата млада и еластична, засилва активното обновяване  на кожата при дефекти и наранявания ( ! ако се спрете на майонеза, гледайте да е пиготвена от максимално чисти продукти )

* Витамин К ( броколи, спанак, месо, яйца, сирене, брюкселско зеле )- подобрява еластичността на кожата, изглажда бръчките около очите и е много ефективен срещу тъмни кръгове под очите;

Знаете, че е невъзможно да имаме достатъчен запас от всички витамини. Но, при даден проблем, ще знаем на коя храна да наблегнем повече.

Съвет номер две:

Бъдете внимателни с консумирането на течности!

Всеизвестен закон е, че сияещата кожа е продукт на добра хидратация. Фрешове, смутита, чай, вода- всичко това се препоръчва, като правилото за осем чаши вода на ден е неизменно. Само че, ние се хидратираме не само чрез течностите, а и чрез храната, която приемаме. Освен това, организмът на всеки е различен, обработва по различен начин и е абсурдно да се препоръчва определено количество за всички. Това дори може да е опасно, ако имате проблем, за който не знаете!! Ето защо, пийте течности, когато усещате, че ви се пие и не се наливайте с вода, ако не сте жадни. В никакъв случай, обаче, не се придържайте строго към правила, само защото сте ги прочели някъде. Няма универсална рецепта за прием на течности и храна, защото всяко тяло е различно.

Съвет номер три:

Пушете умерено!

Ако пушите.. Естествено, че няколко цигари не могат да навредят и да причинят проблем..При някои дами и няколко кутии не могат. Но, понякога, след време, никотинът може да си проличи върху кожата.

В резюме: от всичко, обърнете най-голямо внимание на подчертаното с черен шрифт, а от останалата информация, подберете точно това, което ви е нужно. Скоро ще публикувам и някои неща за акнето и кожните раздразнения, както и за проблеми с бръчките.






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: amarila
Категория: Други
Прочетен: 38026
Постинги: 34
Коментари: 8
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930