Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2015 17:14 - Стрийт стайл от миналото
Автор: amarila Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1062 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 29.02.2020 15:41



Стрийт стайла е предимно начин на изразяване. Всеки от нас разкрива част от себе си чрез облеклото, което предпочита. Разнообразните хрумвания и оригиналните съчетания на дрехи и аксесоари рисуват пъстрата картина на градския живот. Това е една от причините, поради която т.нар. улична мода ме вдъхновява. Може да се разбере изключително много за обществото само по дрехите, които то използва. Защото стрийт стайл не робува сляпо на модата. И, въпреки това, той се побира в някакви рамки, които се налагат от духа на епохата и последните тенденции.

Стрийт стайл започва да се използва като термин в ерата на Интернет. Иначе, понятието е актуално, кажи-речи, откакто хората носят дрехи. През отминалите векове, модните тенденции са се разпространявали именно по този начин: с наблюдаване на хорските тоалети по улиците, и на обществени мероприятия, и, след това, чрез предаване на горещите новости, от уста на уста. Развитието на средствата за масова комуникация променят това. Те ни позволяват да се осведомим за тенденциите в облеклото, от поне век назад. Отминалия двадесети век ни показа, че модата се завръща и, че някои идеи са непреходни. По-долу ще се спра на няколко десетилетия, които драстично промениха модата:

·        20-те години: десетилетието на фундаментални промени в модата.  Еманципацията на дамите се отразява в намалената дължина на полите и роклите- до коляното. Косите са със средна или къса дължина, и страничен път. Шапките тип клош стават много популярни през това десетилетие. Те често са украсявани с различни апликации, цветя, брошки и пера.  Гримът е със силно подчертани устни и очи и много блед тен.


image    image


·        50-те години : блейзърите продължават да пристягат дамските фигури, напомняйки за отминалото десетилетие.Роклите и полите са с миди дължина (между коляното и глезена ). 50-те години се отличават с разнообразието от шапки и с навлизането на ръкавиците, като задължителен аксесоар. Актуални са шапките тип "кули" и "колело". Чантите са малки, допълващи женственото облекло.

 През 50-те години дамите започват да излизат с кокетни палта до коляното. Яркочервеният цвят също е на почит, като символ на женствеността, както и смелият грим, който е заимстван от филмовите звезди, и става част от ежедневието. Червени устни, плътна очна линия, розови бузки и тюркоазени сенки попълват градската картина.



image   image

image

image

·        60-те години: в началото на 60-те години улиците са залети от елегантните костюмчета с дължина до коляното в пастелни цветове. Хит са и семплите, невталени рокли с геометрична форма. Шапките са без периферия. В този период, първата дама на САЩ Джаки Кенеди оказва огромно влияние върху модата. Семплата елегантност се допълва от една новост- обувките с висок и тънък ток.

Улицата е залята с гащеризони от лъскави материи и рокли до коляното, с разкроени поли. Забрадката замества шапката. Ярките цветове, тюлът и перата  също си извоюват достойно място в градската среда. Много актуални по това време са кожените палта с дълъг косъм , както и малките двуредни палта, с дължина до коляното. Всъщност, палтото е един от основните символи на 60-те години. Другият е пола- панталонът. А, най-важният, може би, е мини дължината,  която предизвиква истински фурор в модния свят. Още през 1965 г. французинът Андре Куреж поставя основите на тази тенденция , която е наложена окончателно от Мери Куант, с прочутото и модно турне. През 1968 г. мини дължината вече е част от стрийт стайла. Идва епохата на Туиги и рокендрола.  От обемните, тупирани прически в началото на десетилетието, дамите се ориентират към много късите, момчешки подстрижки на 1968 -1969 г. Гримът е със силен акцент върху очите, на почит са изкуствените мигли, а устните са оцветени в бледо розово, бяло или бежово. По улиците шестват дами в мини рокли от кадифе, с бели ботуши и слънчеви очила с цветни стъкла. През 1969 г. леопардовият принт навлиза с пълна сила в модния свят. Скини джинсите пък вече са една от горещите тенденции на това впечатляващо десетилетие. 


В края на 60-те години хипи течението вече набира скорост и под негово влияние в стрийт стайла навлизат ресните, туниката и ефирните рокли и поли. Косите са свободно пуснати и украсени с цветя. Сутиенът се превръща в излишна подробност за някои дами. Революцията вече е започнала.

image

image


image

image

image

image

·        70-те години: геометричните принтове отново са хит. Чарлстонът става част от стрийт стайла. Поло яката е една от новостите през 70-те г. Тя може да се види в комбинация с пола, сукман или панталон. Кройките са семпли. Велурът и денимът стават много популярни. Те са подходящи за всяко време и облекло.

Хипи течението вече се е разпространило в Европа и Америка и влиянието му е неизменна част от градската среда. Флоралните и етно мотиви, естествените материи, и, разбира се, ресните, са хит. Дантелата и плетивата също са много актуални. Декорациите с мъниста и разнообразните бродерии допълват този бохо шик. Романтиката в стрийт стайла се допълва от косите, които са разпуснати свободно и най-често са украсени с лента, минаваща през челото. Гримът е по-скоро лек. Красивите и плътни мигли са съчетани с повече цвят върху скулите. На мода са ярките сенки за очи. Диско ерата поставя своето начало.

 

   image image

image 

 Източници: www. refinery29. com/
 


 

 


 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: amarila
Категория: Други
Прочетен: 38118
Постинги: 34
Коментари: 8
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930