Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2015 00:43 - Откакто свят светува…в плен на бижутата Част 1
Автор: amarila Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2094 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.05.2015 01:12


Дали красотата е била важна за човека, още от началото на съществуването му? Украшенията, откривани от археолози, и датирани отпреди милиони години, още отпреди каквито и да било писмени свидетелства, ни карат да си задаваме този въпрос. Всъщност, едва ли…Бижутата от зората на човечеството са имали съвсем друго предназначение, тъй като тогава физическото оцеляване е било на първо място. Но, как се е появило усещането, което се е оказало толкова устойчиво, и в крайна сметка, на по-късен етап се е превърнало в стремеж към красотата? За да си отговорим на този въпрос, трябва да проследим някои моменти от историята на човешките цивилизации.

 

Древността не се интересува от красотата

Първите открити украшения, със сигурност, са били изработени от естествени материали- животински зъби и кости, дърво, черупки от миди, дялан камък и др. Свидетелство за това са многобройни археологически открития, едно от които е бижуто от пещерата в Бломбос, Южна Африка, датирано от периода на мезолита ( 75 000- 100 000 пр. н.е.  ) То представлява черупки от вид морски охлюв, които били пробити и нанизани, като мъниста. Най- вероятно, материалите, като този, били откривани от древните хора, докато търсят храна. Сигурно предметите, които днес наричаме украшения “, за тях са имали основно функционално значение, на битово ниво.

Малко по-късно, с напредъка в развитието на цивилизацията, те започват да се използват, като белег на социален статус и, като средство за защита.


Първите свидетелства за използван метал, били открити в пещери, в Испания и са датирани от златната ера на късния палеолит ( 40 000- 10 000 г. пр. н.е. ) С прогреса на цивилизацията започнала изработката на сечива и инструменти. Използвали са се мед, сребро, желязо, калай. В Анатолия са открити медни шила с евентуална датировка 7000 г. пр. н.е. Този технологичен напредък се отразява на всички битови нива и бележи възхода на цивилизацията.

    image

image         image
 

Богатство, пищност и цветове в Древен Египет

Известно е, че първите свидетелства за бижута в Египет, датират от 4-тото хилядолетие пр. н. е., или прединастическия период. За древните египтяни религията е била от огромно значение. Този факт се отразява на вида на бижутата- много от тях са във формата на скарабеи ( едно от свещените животни на Древен Египет ) или други антропоморфни религиозни символи. Цветът на украшението също играело голяма роля в символиката- зеленото било знак за плодородие, а червена огърлица била слагана на починалите, за да се задоволи нуждата от кръв на богинята Изида.

 

Изкуството на глиптиката ( резба върху скъпоценни камъни )- един от безценните приноси в бижутерията, дължим на египтяните и на древните шумери. Египетските гравьори имали специални методи за обработка на скъпоценните камъни, в зависимост от твърдостта им. Въпреки възможността да работят с разнообразни скъпоценни камъни, обаче, египтяните  предпочитали да използват полихромно стъкло, с подобни цветове, тъй като то било по-податливо на обработка. Студеното обработено стъкло съшо е постижение на една от Средните династии -малки глинени парчета ( фаяносови основи  ) се покривали с тънък слой от пясъчно стъкло. Този вид емайлиране е родоначалник на техниката клоазон , а палитрата от цветове, използвани за емайла, била пъстра- бяло, лилаво, зелено и кобалтово- , или тюркоазено синьо.

 

За изработката на бижута египтяните използвали също злато , позлатен бронз, както и специалната сплав от сребро, злато и мед, наречена електрон. За обозначаване на властта и могъществото се приемал синият цвят, и затова лаписът бил на първо място сред скъпоценните камъни. Интересното е, че съвсем малка част от материалите, използвани да направа на бижута, са внесени отвън. Повечето от тях, са били намирани в Египет.

 

Откритите бижута от Древен Египет, притежават рядка красота и фина изработка. Сред тях са намерени истински произведения на изкуството. Освен огърлици, гривни, диадеми и обеци, се срещат уникални нагръдници, както и украшения за глава, имитиращи перука, изработена от златни мъниста, която се придържала към главата със златна диадема. Тези украшения са открити върху мумии и поразяват със своята пищност и майсторска изработка. Ако се върнем към темата за красотата, то спокойно може да твърдим, че египтяните са възприемали това понятие доста осъзнато. В Египет бижута носели както мъжете, така и жените. Освен като чисто естетически символ, те се приемали като защита срещу злото и, разбира се, като знак на социален статус.

image 

image


image
Украсеният със скъпоценни камъни нагръдник на Тутанкамон- злато, карнелиан, лапис лазули, тюркоаз и фелдспар

image

image






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: amarila
Категория: Други
Прочетен: 38072
Постинги: 34
Коментари: 8
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930